Pusat Pengurusan Siswazah

• UNIT PEPERIKSAAN & GRADUASI

NUR ARIFAH BINTI ARIFIN

Dean's Foreword

Thanks and praises to the Almighty Allah S.W.T for His indefinite love, mercy and grace. Peace and blessing up on or beloved prophet Muhammad (S.A.W) his family and his companions

The objective of PRMC is to develop treasure of knowledge based on Islam and to spread it to be benefitted, as well as using information of technology in all learning aspect, research, negotiation, publication and others academic activities.

Vision

To develop INSANIAH as a dynamic research centre and to provide a high quality and highly innovative teaching which stimulate and guide students towards become leader and scholar in the future.

Mission

PPSP has a mission to join together all academician and administrator towards:

1. Maximizing the opportunity of gaining funds for researches in INSANIAH;
  2. Developing and supporting research projects;
  3. Boosting formation of researchers of various disciplines in INSANIAH to shareresources and facilities;
  4. Providing research education in INSANIAH;
  5. Providing information and supports to important parties in INSANIAH and in community;
  6. Setting supporting activity related topostgraduate learning;
  7. Providing services for postgraduate students;
  8. Highlighting postgraduate issues in university and in community.
Fungsi Jabatan
  1. Pejabat Naib Canselor merupakan nadi penggerak kepada pentadbiran UniSHAMS. Justeru, secara umumnya berfungsi sebagai Pejabat Ketua Eksekutif dan Ketua Perkhidmatan yang bertanggungjawab dalam memastikan segala perancangan, program dan dasar dilaksanakan dengan jayanya bertepatan dengan objektif, misi dan visi universiti.
  2. Berperanan dalam mempengerusikan Mesyuarat dan Jawatankuasa Universiti peringkat atasan seperti Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Tertinggi, Mesyuarat Senat, Mesyuarat Jawatankuasa Pemilih, Cuti Belajar dan Kenaikan Pangkat, Ahli Jawatankuasa Perancangan dan Perkembangan Akademik, Jawatankuasa Perpindahan ke Kampus Tetap, Ahli Lembaga Pengarah dan Ahli Mesyuarat Jawatankuasa Perjawatan Dan Perkhidmatan, Ahli Mesyuarat Jawatankuasa Kewangan Dan Pembangunan serta ahli mesyuarat beberapa jawatankuasa peringkat negeri.
  3. Tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan UniSHAMS (Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555), Naib Canselor hendaklah menjalankan pengawasan am ke atas segala perkiraan mengenai pengajaran, penyelidikan, kewangan, pentadbiran, kebajikan dan tatatertib di dalam Universiti, dan boleh menjalankan apa-apa kuasa lain yang diberikan kepadanya oleh Perlembagaan ini, dan mana-mana statut, kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan.
Last updated on 19 Februari 2024