Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan dan Perbankan Islam) dengan Kepujian

(R2/343/6/0126) 17.6.2026 (A9709)

Syarat Kemasukan

1. SYARAT KEMASUKAN AM BAGI SEMUA PENAMAAN
    1. Matrikulasi atau Asasi yang diiktiraf dengan sekurang- kurangnya PNGK 2.0 daripada 4.0; ATAU
    2. Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau setara dengan minimum Gred C (NGMP 2.0 daripada 4.0) dalam DUA mata pelajaran; ATAU
    3. Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan sekurang - kurangnya pangkat Jayyid; ATAU
    4. Mana-mana Diploma lain dengan PNGK sekurang-kurangnya 2.5 daripada 4.0; DAN
    5. Lulus Matematik pada peringkat SPM;ATAU
    6. Diploma dalam Muamalat Kewangan Islam (MKI) atau yang setara dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.5 daripada 4.0; (Bagi calon yang memperoleh PNGK kurang daripada 2.5 tetapi melebihi 2.0 boleh diterima masuk tetapi tertakluk kepada proses penilaian dalaman)
      Nota: Syarat lulus Matematik pada peringkat SPM bagi calon (i), (ii), (iii) dan (iv) boleh dikecualikan jika kelayakan tersebut mengandungi mata pelajaran Matematik dan pencapaiannya setara/lebih daripada keperluan lulus mata pelajaran tersebut pada peringkat SPM.
  2. SYARAT KEMASUKAN KHUSUS
    1. Pengkhususan Bidang Muamalat

Bagi kelayakan masuk diploma, diploma lanjutan dan ijazah sarjana muda hendaklah lulus dalam mata pelajaran Bahasa Arab.

2. Pengkhususan Bidang Ekonomi Islam, Kewangan Islam, Pengurusan Islam dan Perakaunan Islam Tidak menetapkan lulus Bahasa Arab, PPT hendaklah menyediakan kursus intensif Bahasa Arab untuk pelajar.

SYARAT TAMBAHAN BAGI PELAJAR ANTARABANGSA:

1. IELTS 5.0/ CEFR B1 atau
  2. TOEFL PBT (410-413) atau
  3. TOEFL IBT (34) atau
  4. CAE (160) (Cambridge English: Advance)/ CEFR B2 atau
  5. CPE (180) (Cambridge English: Proficiency) CEFR C1 atau
  6. PTE (Person Test of English) (36) atau
  7. MUET (Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia) (Band 3)

Yuran Pengajian

Anggaran Jumlah Yuran
(Pelajar Tempatan)
RM 35,240.00