Lembaga Biasiswa Negeri Kedah (LBNK)

Pinjaman pelajaran Lembaga Biasiswa Negeri Kedah (LBNK) merupakan satu bantuan pinjaman kewangan yang diberikan kepada pelajar bagi melanjutkan pelajaran mereka diperingkat yang lebih tinggi. Pinjaman yang diberi adalah bermula dari peringkat sijil hinggalah peringkat ijazah pertama di institusi-institusi pengajian  di dalam negara yang tersenarai dalam senarai institusi yang menerima tajaan LBNK. Kadar pinjaman yang ditetapkan adalah mengikut peringkat pengajian dan jumlah tahun pengajian pelajar tersebut.

• i. Permohonan dibuka mulai 15 Ogos hingga 15 September setiap tahun. (Bergantung kepada perubahan semasa)

• i. Anak Negeri Kedah Darul Aman (pemohon dilahirkan di Negeri Kedah), atau salah seorang Ibu atau Bapa lahir di Negeri Kedah

ii. Mendapat surat tawaran UniSHAMS

iii. Tidak ada penganjur/penaja lain

iv. Pengajian peringkat Diploma dan Ijazah pertama secara SEPENUH MASA.
  • i. Diploma (RM4,000 setahun)

ii. Ijazah Sarjana Muda (Ijazah Pertama) - (RM6,500 setahun)

• ii. Permohonan hendaklah dibuat secara atas talian (online) melalui laman web LBNK di laman sesawang www.lbnk.gov.my

• Utama